Цари мали град

///Цари мали град
Цари мали град2023-01-24T18:18:37+02:00

ЦАРИ МАЛИ ГРАД /КРЕПОСТ/

Един връх обитаван от Траки и Римляни още през 3 век.
1. Първи строителен период на крепостта. През III век по периферията на Свещения хълм е изградена оградна стена от дървени колове и плет, обмазана с глина, опожарена в средата на IV век по времето на въстанието на узурпатора Прокопий (365 – 366 година)
2. Втори строителен период на крепостта. В края на 60-те години на IV в. управителите на късно римската провинция Средиземна Дакия, предприемат укрепяване на хълма. Изградена е каменна крепостна стена, като дългите отсечки от крепостните стени са подсилени с няколко кули в най-уязвимите точки. Крепостната стена огражда цялата горна част на хълма с площ около 1 ха.
3. Трети строителен период на крепостта. По времето на обширната възстановителна кампания на византийския император Юстиниан Велики (527-565 година) на крепости и градове, укрепителната система на крепостта е реконструирана, а по време на неговия наследник император Юстин II (1565 – 1574 година) е изградена преградната северна крепостна стена с две мощни ъглови правоъгълни кули и крепостната порта.

ЦЕНА:

70 лв.


    ЕКСКУРЗИИ